Cinci greșeli pe care le faci atunci când conduci cu viteză
Cu cât conduci cu viteză mai mare, cu atât crește riscul accidentelor, indiferent de tipul mașinii. Aproape orice automobil devine tot mai greu de controlat după 150 km/h, iar mulți șoferi mai fac și niște greșeli care îi pot costa scump.
Dacă ai mania vitezei, atunci trebuie să fii atent la unele obiceiuri care pot pune viața celorlalți în pericol, inclusiv pe a ta.
Nu rotești volanul așa cum ar trebui
Încă din școala de șoferi ți se spune că trebuie să ții ambele mâini pe volan când conduci. Dar, regula se aplică și în cazul virajelor, chiar dacă uneori pare incomod.
Unii șoferi folosesc o singură mână pentru a roti volanul în timpul unui viraj, ceea ce este incorect și te expune la riscuri. Mai sunt și șoferi care-și încrucișează mâinile pe volan când virează, care este cea mai stupidă greșeală. În cazul în care faci accident și se declanșează airbagul (de pe volan), o să-ți tragi singur niște pumni în gură și abia atunci te înveți minte.
Corect și sigur este să virezi folosind ambele mâini, poziționate pe orele 3 și 9 (dacă ar fi să compari volanul cu un ceas). DAR: dacă virezi dreapta, mâna stângă trebuie să împingă volanul, iar cu cea dreaptă să menții controlul rotirii. La virajul spre stânga, regula e inversă.
Evident, e valabil atunci când virezi în viteză. Când conduci mai lent, îți mai poți permite luxul de a te abate de la regulă, dar doar dacă ești sigur pe tine.
Folosești frâna de motor la viteză prea mare
Frâna de motor este utilă și te ajută să economisești puțin carburant, dar e riscantă când ai viteză mare. Atunci când te deplasezi apăsând doar ambreiajul sau lăsând schimbătorul treptelor de viteză pe neutru, nu mai ai atât de mult control asupra mașinii.
Dacă te deplasezi și pe un drum în pantă, viteza nu poate decât să crească. Frâna de motor ar trebui folosită doar la viteze mici, în oraș (da, știu, e oricum prea aglomerat, prea multe stopuri, prea mulți pietoni etc.).
Nu ești atent la drum
Ai făcut asta cel puțin o dată…să te holbezi la femei/bărbați pe stradă în loc să fii atent/ă la drum. Când conduci cu viteză, întreaga atenție trebuie să fie concentrată doar la drum.
Sunt și lucruri utile care te pot distrage: GPS-ul, mesajul de pe telefon, schimbarea volumului radioului, vorbitul cu persoana de lângă tine, chiar și gânditul la altceva îți întrerupe concentrarea. Dacă atenția îți este distrasă chiar și patru secunde, la o viteză de 80 km/h, poate fi fatal pentru un pieton sau un animal care-ți intră în față.
Muzica dată la un volum prea mare distrage și ea atenția. În mod normal, muzica din mașină n-ar trebui să depășească 95 de decibeli. Evident, n-ai cum să măsori asta, dar dacă începi să nu mai auzi ce e afară, deja e o problemă.
Nu păstrezi o distanță suficient de mare față de mașina din față
Aceasta este o problemă cu multiple efecte. Să te înghesui în mașina din față când conduci cu viteză e una dintre cele mai mari și mai riscante greșeli pe care le poți face. Dacă șoferul din fața ta frânează brusc (și are voie să o facă dacă trebuie să evite un pericol), tu nu ai suficient spațiu și timp ca să-l eviți.
La viteza mare, între tine și cel din față trebuie să fie destul spațiu cât pentru cel puțin trei automobile, chiar patru.
Conduci cu viteză chiar și pe vreme rea
Sunt sigur că ai călcat măcar o dată pedala de accelerație până la podea chiar și când ploua torențial. Erai pe autostradă și te credeai un adevărat taifun și-ți place la nebunie să-i uzi pe ceilalți.
Adevărul e că îi pui în pericol pe cei pe care-i depășești. Toată apa pe care roțile mașinii tale o „evacuează” ajunge pe celelalte automobile din urmă. Ție ți se pare amuzant, dar acei șoferi o pot păți grav, pentru că le iei vizibilitatea.
Dar, la un moment dat, și ție ți se poate înfunda, pentru că un carosabil prea ud sau acoperit cu polei ori cu zăpadă, îți va face mașina incontrolabilă, indiferent cât de bune ar fi anvelopele. Nu uita de acvaplanare.